Wallabee Month: 30 dagen om een icoon te vieren

mei 8, 2025 | Merken

Gedurende de hele maand april toonde Clarks haar creativiteit door haar iconische model, de Wallabee, eindeloos te herinterpreteren. Als waar canvas voor expressie biedt deze schoen oneindige creatieve mogelijkheden. Door haar prominente plaats in de popcultuur is ze uitgegroeid tot dé ultieme midseason-schoen, moeiteloos balancerend tussen stijlen en generaties.

Een tweehonderdjarige legende

Opgericht in 1825 in het Engelse graafschap Somerset, viert Clarks dit jaar haar 200-jarig bestaan. Twee eeuwen waarin het Britse merk erin slaagde om wereldwijd vaste voet aan de grond te krijgen.

Altijd vernieuwend maar trouw aan haar erfgoed, werkt Clarks samen met grote namen: van streetwearlabels als Supreme en Aries tot ontwerpers als Daniëlle Cathari, Martine Rose en de Franse creatieven van Bisous Skateboard.

Het geheim van haar succes? Clarks biedt tijdloze, eindeloos aanpasbare modellen als speerpunt voor creatieven. En tijdens deze feestmaand stond één model centraal: de Wallabee.

De geboorte van een icoon

Gelanceerd in 1968 is de Wallabee veel meer dan zomaar een schoen: het is een krachtig cultureel symbool. Geïnspireerd door een Duitse mocassin onderscheidt het model zich door zijn crêpezool, zijn gestroomlijnde silhouet en zijn ongeëvenaarde comfort. Uniseks en tijdloos, verovert de Wallabee generatie na generatie en past hij zich moeiteloos aan elke stijl aan. Van een kostuum op kantoor tot een rechte jeans of een short in het weekend: de Wallabee voelt zich thuis in elke situatie en belichaamt de relaxte Britse elegantie als geen ander.

De kleur die deze legende groot maakte? « Maple Suede », een zachte esdoornkleurige suède.

Vandaag biedt Clarks een brede waaier aan kleuren, waardoor de Wallabee varieert van ingetogen klassieker tot gedurfde blikvanger. Speciaal voor Wallabee Month bracht Clarks drie exclusieve kleuren uit — roze, zand en groen — elk voorzien van een speels kangoeroe-hangertje, als subtiele verwijzing naar haar oorsprong.

Van Kingston tot New York: de reis van een legende

Geboren in het Verenigd Koninkrijk, werd de Wallabee eind jaren zestig gretig omarmd door Jamaica en de Verenigde Staten.


Op het Caraïbische eiland werd de schoen het favoriete symbool van de Rude Boys: jonge Jamaicanen die, tegen de achtergrond van sociale onrust, respect en identiteit opeisten door Clarks te dragen en hun kledingstijl te etaleren. De impact was zó groot dat er een boek aan gewijd werd: Clarks in Jamaica van Al Fingers, waarin de diepe culturele band tussen het eiland en het merk wordt ontrafeld.

In New York versterkten de Jamaicaanse gemeenschappen de opmars van Clarks. Toen ze hun geboorteland verlieten, namen de Jamaicanen hun geliefde paren mee, en verankerden ze de Wallabee voorgoed in het stedelijke landschap van The Big Apple. Iconen uit de hiphopscene zoals Notorious B.I.G., Slick Rick en Ghostface Killah maakten de Wallabee tot vast onderdeel van hun stijl. Vandaag houdt Tyler, The Creator die traditie levend met zijn eigen samenwerking met Clarks — het bewijs dat de Wallabee generaties overstijgt.

Een jubileummaand vol creativiteit

Clarks blijft verrassen en tekende voor het eerst een samenwerking met het Japanse merk Needles. De Wallabee krijgt hier een minimalistische make-over in twee kleuren en drie hoogtes (laag, mid en boot). Details zoals het vlinderlogo en de peace sign-gesp zijn subtiel maar geladen met betekenis.

Als kers op de taart: de samenwerking met de Franse creatieve duizendpoot Julien Boudet, beter bekend als @bleumode. Hij herwerkt de Wallabee in een heel eigen, sportieve esthetiek waarin bijgeloof en herinneringen samenkomen — een nieuw bewijs van het vermogen van deze schoen om zich telkens opnieuw uit te vinden zonder haar ziel te verliezen.

Van de stoffige straten van Kingston tot de glanzende catwalks: de Wallabee blijft een levende legende. Door haar een hele maand lang te vieren, bewijst Clarks dat ware iconen de trends niet volgen — ze creëren ze.