Sinds zijn afscheid van de catwalks in 2020 heeft Jean Paul Gaultier een uniek concept in de modewereld gelanceerd: elk seizoen een gastontwerper uitnodigen om zijn couture-erfgoed opnieuw vorm te geven. Een manier om zijn geest van vrijheid, provocatie en uitzonderlijk vakmanschap levend te houden. Een ongezien experiment, dat Gaultier eind jaren tachtig al voor Christian Lacroix had bedacht, maar pas decennia later werkelijkheid werd.
Vijf jaar en zeven collecties later eindigt deze creatieve tussenfase met de benoeming van de Nederlandse ontwerper Duran Lantink als creatief directeur van Jean Paul Gaultier Couture. Een nieuw hoofdstuk breekt aan. Tijd om terug te blikken op de herinterpretaties die de couture van Gaultier herdefinieerden.
Chitose Abe — Couture en sportswear in perfecte harmonie
Als eerste uitgenodigde naam mixt de oprichter van Sacai couture en sportswear, met gewaagde hybridisaties die Gaultiers erfgoed vieren. Van gedeconstrueerde marinières tot corsetten versmolten met technische parkajassen: Abe speelt briljant met de codes. Geïnspireerd door iconische looks van Gaultier gedragen door Björk en Madonna, presenteert ze een conceptuele eerste collectie — misschien wat ver verwijderd van klassieke couture, maar des te relevanter in een tijdperk dat duurzaamheid (upcycling inbegrepen) hoog in het vaandel draagt.

Glenn Martens — Terug naar de oorsprong
De volgende in lijn is Glenn Martens, destijds creatief hoofd van Y/Project en nu bij Maison Margiela. De Antwerpse ontwerper blaast Gaultiers illusies, trompe-l’oeils, vervormde volumes en asymmetrische snitten nieuw leven in. Een visueel spektakel waarin korsetten, streepmotieven en kant zich moeiteloos mengen met een avant-gardistische visie op couture. Een symbolische thuiskomst voor Martens, die zijn allereerste stappen zette bij Gaultier.



Olivier Rousteing — Een vlammend eerbetoon
Als derde gastontwerper brengt Olivier Rousteing (Balmain) een uitgesproken hommage aan Gaultier: kegelvormige korsetten, parfumflaconjurken, oversized marinières… Een populair eerbetoon, doorspekt met subtiele verwijzingen naar parfumflacons en verpakkingen. Om dit erfgoed te eren, werd buiten het hoofdkantoor zelfs een gigantisch scherm geplaatst zodat het publiek de show live kon volgen. Kortom, een collectie in allereerste instantie trouw aan de oorspronkelijke visie van Gaultier – met daarentegen hier en daar de verfijnde accenten van Balmain.



Haider Ackermann — De kunst van het minimalisme
De Frans-Colombiaanse ontwerper koos resoluut voor een andere koers dan zijn uitbundige voorgangers, met een collectie die tot in de perfectie was gesneden. De lijnen waren puur, de volumes ingetogen, de gebaren verfijnd. Een bewuste herbronning, bedoeld als eerbetoon aan het vakmanschap van Gaultier — een aspect dat soms ondergesneeuwd raakte door het spektakel. Ondanks een zeldzame, bijna contemplatieve elegantie, wist Ackermann niet iedereen te overtuigen: sommigen zagen er eerder een schets van couture in dan een volledige herinterpretatie van Gaultiers universum.



Julien Dossena — Mode als urban theater
De artistiek directeur van Rabanne benadert zijn collectie als een fictieve wandeling door Parijs: elke look vertelt een apart verhaal. Glanzende breisels (Rabanne), tartans (Gaultier), bustiers van stropdassen, uitbundige dierenprints… Dossena weeft de werelden van Gaultier en Rabanne samen tot een zintuiglijke ervaring waarin mode theater wordt.



Simone Rocha — Romantiek en drama op het podium
De Ierse ontwerpster blaast een romantische en gotische bries over het seizoen Lente/Zomer 2024. Tulle, korsetten, edelstenen en liturgische verwijzingen gaan een dialoog aan binnen een harmonieus kleurenpalet van nude, rood en zwart. Simone Rocha benut het theatrale potentieel van Gaultiers silhouetten ten volle en creëert wikkeljurken die aan cocons doen denken, ontworpen als ware podiumstukken die rechtstreeks uit een opera lijken te zijn ontsnapt. Met deze collectie verkent Simone Rocha sensualiteit op een subtiele, bijna omfloerste manier, in het verlengde van haar continue verkenning van vrouwelijke expressie. Als fervent liefhebber van ornamentiek heeft ze het volledige vakmanschap van de ateliers ingeschakeld om van elk kledingstuk een juweel op zich te maken.



Ludovic de Saint Sernin — Een glorieuze schipbreuk
Zijn collectie, getiteld Le Naufrage, is allesbehalve een ondergang. Geïnspireerd door een iconisch Gaultier-silhouet uit 1997 (met hoed in de vorm van een schip), laat Ludovic de Saint Sernin sirenes en piraten tot leven komen tegen een stormachtige achtergrond. Als laatste gastontwerper weet hij de zaal en de critici te betoveren, in ware Gaultier-stijl.
Een grootse finale voor het huis — vlak voor het de koers verandert.



Met de komst van Duran Lantink slaat Jean Paul Gaultier Couture een nieuw hoofdstuk open. Na vijf jaar van wisselende hommages en tijdelijke creaties lonkt nu een nieuw, misschien stabieler maar zeker even verrassend tijdperk. De horizon oogt helder — klaar voor een nieuwe creatieve revolutie.